
Zelené Pivo
Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Ačkoli si Zeleným pivem mohou všichni připít v Čechách i na Moravě, největší popularitě se přece jen těší přímo v Brně, konkrétně v Pivovarské restauraci a pivnici na Mendlově náměstí v bezprostřední blízkosti pivovaru. Jako každoročně se tam budou konat doprovodné akce zdarma.
Přímo v pivovaru se od 14:00 do 18:00 hodin chystají prohlídky zdarma s ochutnávkou Zeleného piva ve sklepě. S průvodci se bude chodit každou hodinu, zájemci se mohou registrovat na Zelený čtvrtek na recepci pivovaru. Zelené pivo se bude čepovat i v restauraci a pivnici (od 10:00 hodin) na Mendelově náměstí, hlavní program všechny návštěvníky ovšem čeká na terase (otevřeno od 11:00 hodin). První stovka příchozích v zeleném oblečení dostane speciální sluneční brýle a další drobné dárky. Na hlavní program se všichni mohou těšit právě na zmíněné terase. Od 12:00 do 18:30 hodin tam budou k dobré náladě hrát DJ TOM a DJ MARBIX, od 19:00 do 20:00 hodin se uskuteční koncert „BRATŘÍ NEVĚDÍ“ Filipa a Tomáše Zeinerových. Vyvrcholením celého dne se stane koncert populární kapely Žlutý pes. Vstupné se neplatí. Více o události zde.
Zelené pivo se připravuje podle původní receptury z kvalitní vody, speciálního světlého ječného sladu a jakostního žateckého chmele tradičním způsobem na dva rmuty. Uvedený slad se vyrábí výhradně pro Zelené pivo a jeho parametry se trochu liší od sladů používaných u ostatních starobrněnských piv. Spolu s chmelem se do mladinové pánve přidává přesně dávkovaný bylinný výluh, připravovaný přímo v pivovaru. Svou sílu speciální pivo získává spodním kvašením po dobu osmi dnů, poté při teplotě kolem jednoho stupně Celsia dokvašuje, chuťově se zakulacuje a získává typický buket a říz. Nakonec se do piva přidává likér. Zelená barva piva je tudíž výsledkem kombinace několika faktorů – technologie, surovin, výluhu i likéru.
Zelené pivo budou nabízet gastronomické provozovny na Moravě, v Čechách i na Slovensku. Jejich aktualizovaný seznam zájemci před Velikonocemi najdou na webových stránkách www.zelenepivo.cz.